Skip to main content
Home » Cursussen » Houtbouw & GWW

HOUTBOUW & GWW

Leer de uitgangspunten voor het goed toepassen van hout in de GWW.

Ik schrijf me in

Duur

2-daagse cursus

Data

12 & 19 nov 2025

Uw investering

€ 995,- excl. BTW

In deze 2-daagse cursus worden de mogelijkheden van houtgebruik in grond- en watertoepassingen (GWW) besproken. Bij hout in de GWW kan je denken aan paalhout (tuinhout, afrastering), bruggen, buitenmeubilair, oeverbeschoeiingen/damwanden en funderingsconstructies.

Door ervaren experts
Klassikaal les: samenwerken met mede-cursisten
Naast theorie ook praktijkopdrachten

De cursus vindt plaats bij De Houtbouw Opleider, Nieuwe Kanaal 9e te Wageningen. Inschrijven kan tot 5 november 2025.

Voor wie

Waterschappen, gemeenten (onderhoud en beheer), havendiensten, RWS, ingenieursbureaus, houthandel, houtverduurzamings- en modificatie-industrie, landschapsinrichters, architecten, woningbouwverenigingen, archeologen, funderingsinspectiebureaus

Welke houtkennis doe je op?

  • De verschillende toepassingsmogelijkheden van hout in de grond
  • De houtaspecten die invloed hebben op een goed en duurzaam gebruik
  • De verschillende technieken om hout te veredelen
  • De houtsoorten die gebruikelijk zijn in deze toepassing
  • De voorwaarden waaronder houtberekeningen worden gemaakt
  • De verschillende vormen van houtaantasting en weten wanneer deze optreden
  • De verschillende technieken om de staat van het hout te beoordelen en te monitoren

Waarom deze houtcursus?

Bij het toepassen van hout in de GWW kan vochtophoping vaak niet worden voorkomen. Hoe ga je daarbij om met schimmel- en bacterie-aantasting? Met de cursus ‘Houtbouw & GWW’  leer je op welke wijze hout in de GWW moet worden toegepast, om zo efficiënt mogelijk zijn natuurlijke weerstand tegen schimmel- en bacteriënaantasting te kunnen inzetten.

Consequenties en mogelijkheden

We behandelen de mogelijkheden van de verschillende houtsoorten, al dan niet veredeld of engineered. Verder worden de consequenties van de keuzes (zoals ontwerp, houtsoort/kwaliteit/verdeling, aanpassen omgeving, onderhoud) op de levensduur van de constructies per toepassingsgebied getoond, en aangegeven waarom iets decennialang meegaat of slechts enkele jaren.

Archeologie

Deze cursus over hout in de GWW is ook voor funderingstechnici en archeologen interessant, omdat de relatie ook processen behandelt die steeds meer optreden als gevolg van verdroging door klimaatverandering. Hierdoor komen houten onderdelen boven het grondwater uit en is het belangrijk om de snelheid van aantasting en de voorwaarden waaronder dit plaatsvindt te kunnen duiden. De meest recente en nieuwe inzichten over aantasting en bescherming van archeologische houten (scheeps-) restanten en paalfunderingen, worden besproken.

  • U kent de verschillende toepassingsmogelijkheden van hout in de grond
  • U kent de houtaspecten die invloed hebben op een goed en duurzaam gebruik
  • U kent verschillende technieken om hout te veredelen
  • U kent de houtsoorten die gebruikelijk zijn in deze toepassing
  • U kent de voorwaarden waaronder houtberekeningen worden gemaakt
  • U kent de verschillende vormen van houtaantasting en weet wanneer deze optreden
  • U kent verschillende technieken om de staat van het hout te beoordelen en te monitoren

Dag 1 (9.00 – 15.30 uur)

Voordrachten

  • Hout: toepassingen in de GWW
  • Hout: kwaliteit en eigenschappen
  • Houtmodificatie
  • Houtverduurzaming

Opdrachten

  • Vochtmonitoren, meten van dichtheid en hardheid

12.30 uur Lunch


Dag 2 (9.00 – 15.30 uur)

Voordrachten

  • Rekenen aan hout in de GWW
  • Voorwaarden voor aantasting
  • Houtoptimalisatie
  • Houtsoorten

Opdrachten

  • Detectie detailfouten en schade

12.30 uur Lunch

Schrijf je nu in!

Interesse in deze cursus?
Schijf je dan in via onderstaand formulier.

Voor een incompany cursus kunt u beter eerst contact met ons opnemen, zodat we een aanbod op maat kunnen maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
alleen voor admin, niet zichtbaar op frontend. nodig om te bepalen naar welk email adres de melding gaat.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontmoet de docenten

René Klaassen

Thema's - Gedrag van hout in de toepassing, houtsoorten (herkenning, eigenschappen),...

Achtergrond – Studie Biologie (bos, hout) aan de Rijksuniversiteit Utrecht, gepromoveerd (houtanatomie) aan de Rijksuniversiteit Leiden, was docent Bouwhout op CBB, was docent Biologie Oranje Nassau mavo Utrecht, is docent Houttechnologie aan de Hoge school Van Hall Larenstein, geeft houtcursussen bij het Nationaal Restauratie Centrum (NRC), Post Academisch Onderwijs (PAO) en aan de vakgroep Conservation and Restoration van de Universiteit van Amsterdam in het Rijksmuseum. Organiseert binnen SHR het cursusprogramma. Hoofdredacteur van het Houtvademecum en secretaris van de SKH Commissie houtsoorten. Ruim 30 jaar ervaring en werkzaam in het vakgebied van toegepast houtonderzoek, waarbij vele projecten zijn geïnspecteerd en kennis is ontwikkeld en gepubliceerd in populair en wetenschappelijke artikelen. In de loop der jaren zijn vele thema’s behandeld zoals: de mogelijkheden voor het gebruik van nieuwe houtsoorten in de bouw; het wateren van hout (eiken en grenen), aantasting en conserveren van hout (houtbouw, GWW, heipalen, archeologie), houtsoorten herkennen en houtkwaliteit in relatie tot productie en gebruik. Maakt milieuberekeningen in relatie tot houtbouw en geeft de houtsector inzicht (cursussen, online programma’s) hoe hout als duurzaam bouwmateriaal kan worden ingezet en gepositioneerd.

Wim de Groot

Thema's - Houtconstructies, bouwfysica, bouw- en houtinspecties.

Achtergrond – Afgestudeerd aan de TU Eindhoven, Constructief Ontwerpen (Structural Design), afstudeerrichting Houtconstructies. Enkele jaren constructeurservaring bij een ingenieursbureau op het gebied van houtconstructies, sinds 2011 bij SHR: Constructies & Bouwfysica. o.a. projecten op het gebied van sandwichconstructies, aardbevingen, productontwikkeling, vocht en warmte, bouwtechniek & constructeurswerkzaamheden (houtconstructies) veelal i.c.m. laboratoriumtesten. Tevens deeltijd Universitair Docent aan de Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde, Structural Engineering and Design voor het vakgebied: ‘houtconstructies’. Lid van de normcommissie ‘TGB hout’.

Alexander Kloppenburg

Thema's - LCA en duurzaamheid hernieuwbare grondstoffen, houttoepassingen, houtinspecties, bouwfysica en houtonderzoek.

Achtergrond – Afgestudeerd aan de TU van Delft in de studierichting Werktuigbouwkunde met als specialisatie materiaalkunde. Na de afstudeerstage (met als onderwerp non destructieve dichtheidsbepaling van hout) bij SHR gebleven als projectleider bij verschillende onderzoeken en inspecties.

Lennart Meyer-Sand

Projectleider divers onderzoek en inspecties.

Achtergrond – Afgestudeerd met bachelor aan de Universiteit Hamburg in de studierichting Houttechnologie en master aan de Universiteit Göttingen in de studierichting tropische bosbeheer. Hij werkte enkele jaren in Brazilië, West-Afrika en Duitsland op het onderwerp van duurzaam tropische bosbeheer. Sinds 2023 in dienst bij SHR als projectleider voor biobased producten, bouwen met duurzame hernieuwbare grondstoffen, houtmodificatie, gevingerlast en geoptimaliseerd hout voor niet-dragende toepassingen, plaatmateriaal en milieu impact berekeningen middels LCA.

Alle Houtbouw Opleidingen

Neem contact op voor een persoonlijk advies